22 Mayıs 2011 Pazar

Xi'an Terracotta Askerleri

1974 yilinda ciftcilerin su aramak uzere yaptigi kazi sirasinda bulunmus dunyanin 8. harikasi. Gercegi ile ayni boyutta ve hepsi birbirinden farkli yuze sahip binlerce asker, yuzlerce at ve silahlardan olusan bu muhtesem ordu icin bircok soylenti dolasiyor. En cok bilineni Cin Imparatoru Qin Shi Huangdi'nin olumden sonraki hayatinda kendisine eslik etmek uzere yapildigi. Ayrica imparatorun mezarini sonsuza dek korumasi icin yaptirttigi da soyleniyor. Bir baska hikaye ise o zamanlarda bir imparator olunce kendisine hizmet eden askerler, atlari ve ozel esyalari ile birlikte gomulurmus. Imparator onlarin oldurulmesini istemedigi icin hepisinin birebir heykelini yaptirmis.

700.000 iscinin 38 yilda yaptigi bu dev ordu 16.300 metrekare uzerine kurulmus olan 3 pitten olusuyor. 

1. pitte ordunun en buyuk kismi bulunuyor. Basinda sikca gordugumuz fotograflarin cekildigi en meshur kisim burasi. Futbol sahasi buyuklugunde uzeri kapali bir alanda bulunan askerler, atlar ve silahlar... Ilk bulunduklari zaman renklilermis. Zamanla renkleri solmus ve bugunku hallerini almislar. Arkeologlar biz oradayken bile calismaya devam ediyorlardi. Askerlerin uzerini orten catinin yikilmasindan dolayi olusan binlerce parcayi bulup aynen bir yapboz yapar gibi ordunun geri kalan kismini tamamlamaya calisiyorlardi.

2. pitte askerlerin bircogunun uzerleri halen toprakla ortulu. Hatta ciftcilerin kazdigi cukuru cok net bir sekilde gorebiliyorsunuz.

En kucuk alana sahip olan 3. pitte ise yuksek rutbeli askerler, atlar ve savas arabasi bulunuyor.  

Imparatorun mezari ise 350 metrekare uzerinde, 76 metre uzunlugunda topraktan yapilmis bir piramidin altinda bulunuyor ve halen acilmadi. Arkeologlar kazi yapmanin mezara zarar verecegini dusunuyor. Kimbilir belki de gelecek yillarda imparator da ordusunun onundeki yerini alir ve bu vesile ile ikinci kez Xi'an'a yolumuz duser yine :)

Bu muhtesem tarih ziyaretinden sonra cikis kapisi yolunda onlarca magaza ve restoran bulunuyor. Terracotta askerlerinin boy boy kopyalarini ve daha fazlasini burada bulabilirsiniz. Restoranlar genelde Cin mutfagi agirlikli. Ama sevmeyenler icin de KFC gibi alternatifler de mevcut.


                                          Terracotta Askerleri 1. Pit








Terracotta Askerleri 3. Pit



En yakisikli Terracotta Askeri :)


Terracotta Askerleri 2. Pit




Cikis yolundaki magazalar ve restoranlar





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder