18 Mayıs 2011 Çarşamba

Xi'an - Big Wild Goose Pagoda

Haftasonu Xi'an'a gittik. 2 gunde hem dolu dolu gezdik hem de sehir ile ilgili bircok bilgi ogrendik. Iste Cin'in en onemli sehirlerinden biri olan Xi'an...

3000 yildan daha uzun bir gecmise sahip olan Xi'an yuzyillar boyunca Cin Imparatorlugu'na baskentlik yapmis. Ayni zamanda Ipek Yolu'nun dogu ucu olan bu tarihi sehir dunyanin 8. harikasi olarak kabul edilen Terracotta Ordusu'na da ev sahipligi yapiyor.

"Xi" Cince'de "Bati", "An" ise "Baris" demek. Yani Bati Barisi anlamina sahip olan sehrin ismi gecmiste bircok kere degistirilmis. Xi'an ismini 1369 yilinda Ming Hanedanligi sirasinda almis. 1930 yilinda Xijing (Bati baskenti) olarak degistirilen ismi 1943 yilinda yine ve son olarak Xi'an olmus.

Yaklasik 8 milyon nufusa sahip olan Xi'an mevsim olarak Istanbul'la benzerlik gosteriyor. 4 mevsimi doyasiya yasayan sehir her yil milyonlarca turisti agirliyor. Biz de bu merakli milyonlara eklenip Shanghai'dan yaklasik 2,5 saat suren ucak yolculugumuz sonunda Cumartesi oglen Xi'an'a ulastik. Rehberimizle birlikte otelimize gidip valizimizi birakip hemen sehir turuna basladik.

Ilk duragimiz Big Wild Goose Pagoda oldu. 652 yilinda Tang Hanedanligi sirasinda Imparator Gao Zong tarafindan 5 katli olarak insa edilen Budist tapinaga Imparatorice Wu Zetian 5 kat daha ekleterek 10 kata cikartmis. 1556 yilinda gerceklesen deprem sonunda 3 kati yikilan pagoda bugunku 7 katli halini almis. Rehberimiz yin yang felsefesine gore erkeklerin (yang) tek sayi, bayanlarin (yin) ise cift sayi ile ifade edildigini bu sebeple imparatorun tek sayi sectigini, imparatoricenin ise cift sayi sectigini soyledi. Ama gerceklesen deprem sonrasinda sadece 7 kat saglam kaldigi icin bundan sonraki butun pagadolar tek sayili yapilmis.

Iste biz ve pagoda :)

                                                      Pagoda'nin girisi





Dilekleriniz icin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder