5 Şubat 2013 Salı

Shanghai'da ne, nerede, ne kadar?

Nereden başlamam gerektiğini bilemiyorum. Shanghai'ın kalbimdeki yeri çok özel. Burada yaşadığım her an çok anlamlı.

Hayatımızın en güzel, en muhteşem hediyesi Mert'imizin güzel haberini burada öğrendik, onu kucağımıza aldık. Yeni dostlarımız oldu, keyifli anları paylaştığımız ve paylaşacağımız. 

Acısıyla tatlısıyla 5 yılı geride bıraktk. Ve artık Shanghai'ya hoşçakal deme vaktimiz geldi.

Shanghai'ya veda ederken küçük bir alışveriş rehberi hazırlamak istedim. Yolunuz buralara düşerse bir göz atın ve dediklerimi unutmayın! :)

İPEK YORGAN, KIYAFET, AYAKKABI VE ÇANTA


Fake Market

Nanjing Caddesi 580

Birçok şeyde olduğu gibi Fake Market'te ünlü markaların kopyalarını bulabilirsiniz. Hem de güzel kalitede ve orjinalinden çok ucuza. 

Size denilen fiyatlar için çok sıkı pazarlık yapın. Denilen fiyatın yarısını bile ödemeyin. 

Kumaş çantalar boyutuna göre 50-100 RMB arası, deri çantalar ise marka ve kaliteye göre değişiyor. 100 RMB'den başlıyor 1000'e kadar çıkıyor. Bavullar 80-200 RMB arası.

Hunter botlar 100-200, Converse 50-70, Tory Burch babetler 100-200, UGG'lar 80-150 RMB arası. Kopya saatler 100 RMB'den başlıyor. Hediyelik eşya seçeneği de çok fazla. Chopstickler 10, çay takımları 60, eşarplar 15, yastık kılıfları 30, magnetler 5 RMB'den başlıyor. Pazarlık yaparken bu fiyatların daha altına almayı deneyin ;) Ben her seferinde değişik dükkanlardan en son aldığımın daha da altında fiyatla alıyorum.

Science and Technology Müzesinin altında bir başka fake market daha var. Bir diğer fake market de Hong Qiao International Pearl City. Adresi Hong Mei Road 3721. Fiyatlar bu iki market için de geçerli.

Fabric Market

Lujiabang Caddesi 289

Eğer özel dikim kıyafet istiyorsanız doğru adres Fabric Market, Lujiabang Road 289. Elbiseden, bluza, paltodan kot pantalona kadar her yaşa her bedene uygun kıyafet yaptırabilirsiniz. Fiyatlar seçeceğiniz kumaşa göre değişsede genel olarak şöyle. İpek bluzler 250-300, kaşmir ceket, paltolar 500-700, takım elbiseler 600 RMB civarı.

İpek bluz için favori mekanım 3. kat 360 numara. Eğer severek giydiğiniz bir bluzunuz, gömleğiniz varsa seçeceğiniz kumaşla aynısını yapıyorlar. Veya onların elindeki seçeneklerden de yararlanabilirsiniz. İngilizce konuşmaları da en önemli avantajları :)

Kaşmir ceket, palto için 1. kat 163 numara tek adresim. Hem çok fazla kaşmir çeşidi var hem de kısa sürede teslim ediyorlar. 

Abiye elbise diktirecekseniz 2. kat 252 numara Nancy doğru bir seçim. Kendi kataloglarından ipek, saten, şifon vb seçiminizi yapabilirsiniz veya aynı katta bulunan ve sadece kumaş satan bir mağazadan dilediğiniz kumaşı seçebilirsiniz.

Eğer ipek Çin elbisesi diktirecekseniz ipek kumaşın cinsine göre 300-800 RMB arası tutuyor. Shanghai'da uzun süre kalmayacağım diye üzülmeyin. Genelde 3-4 günde teslim ediyorlar. :)


Favori mağazam 1. katta sağ arka köşede bulunan 182, 190 numara. Karşısında hediyelik eşya satan bir mağaza var. İsterseniz qipaonuzun kumaşından gece çantası yaptırabilirsiniz. Ayrıca istediğiniz kumaştan yastık kılıfıda yapıyorlar.

Yalnız şunu belirtmek istiyorum. Ben her zaman gittiğim mağazada bulunan modellerden seçiyorum veya kullandığım birşeyi kopyalatıyorum. Çünkü bugüne kadar fotoğraftan veya  zevkime göre yaptırdığım herşeyde sonuç hüsran oldu.  

İpek yorgan, yastık veya nevresim takımı yaptırmak istiyorsanız caddenin karşısında bulunan binanın giriş katında birçok ipek yorgan satan mağaza var. Benim favorim 29 numara Anny. Yorganların fiyatı ölçü ve kilolarına göre değişiyor. Tek kişilik yorganlar 260, çift kişilik yorganlar 300 RMB'den başlıyor. Yine ipek dolgulu yastık 120 RMB. Nevresim takımları ise seçeceğiniz kumaşa göre farklılık gösteriyor. Pamuk olanlar 400, ipek pamuk karışımlılar 600 RMB'den başlıyor.


Kıyafet ve ayakkabı için Shanxi, Julu ve Fuxing caddesinde yer alan yüzlerce mağaza da oldukça güzel seçenekler bulabilirsiniz. Kimi zaman dizaynırların elbise ve ayakkabıları da uygun fiyatlarla satılıyor.


Shanghai'ın meşhur alışveriş merkezleri nerede derseniz ilk hedefiniz Nan Jing Caddesi olmalı. Fake Market'in de bulunduğu bu cadde görkemli alışveriş merkezleri ile turistler arasında 1 numara. Bir diğer cadde de Huai Hai. Son yılların gözdesi olan Huai Hai Caddesi kısa zaman önce yenilenmeye başladı. Ünlü markalar bu caddede de yerlerini aldılar. 



MOBİLYACILAR


Shanghai'dan ayrılma haberini duyan herkesin ilk koşturduğu yer mobilyacılar oluyor. İşte o meşhur mobilyacıların adresleri ve genel fiyatlar.


Hu & Hu 

CaoBao Caddesi 1885, Numara 8

Çin ve uzakdoğu antikalarının satıldığı bu devasal yerde dolap, yatak, masa, sandalye, ayna, televizyon sehpası, sandık ve aksesuarlar göz kamaştırıyor. Hepsi çok iyi derecede muhafaza edilmiş olan mobilyaların fiyat aralıkları şöyle. Antika büyük dolaplar 4000-11.000, küçük dolaplar 2000-5000, televizyon sehpaları 1500-3000 RMB arasında değişiyor.


Mu Gallery

Hong Mei Caddesi 3213 Flat C, 1/F 
Tai An Caddesi 36
Huaxiang Caddesi 555 Soho A3

Hem yeni hem de eski mobilyaların satıldığı Mu Gallery benim de favori mobiya mağazam. Her gittiğinizde yeni mobilyalar sizi karşılıyor. Hepsi birbirinden güzel ve özel. İster beğendiğinizi alın isterseniz sipariş verin yenisini yaptırın. Fiyatlarda Hu & Hu'daki gibi. 


Kava Kava

Anfu Caddesi 167
Honggu Caddesi 639
Gaojing Caddesi 818

Kava Kava'da ağırlıklı olarak modern mobilyalar satılıyor. Beğendiğinizi istediğiniz boyut ve renk de sipariş verebilirsiniz. Fiyatlar diğerleri gibi.


Annly's China

Zhongchun Caddesi 7611, No 68

İyi korunmuş antika Çin mobilyaları için doğru bir adres Annly's China. İki katlı büyük alanı gezdikten sonra karşısında bulunan depoya uğramayı unutmayın. Fiyatlara gelince Mu Gallery'e benzer.


Pudong'daki mobilya deposu

Jiyang Caddesi 1788

Koskocaman bir depo düşünün üstüste konulan mobilyalardan neredeyse deponun içi labirent olmuş. Hepsi toz içerisinde ve kapkaranlık bir yer. El feneriyle gitmeniz arkalarda kalan mobilyaları görmenize yardımcı olacak. 


Aklınıza ne gelirse var burada. Masa, sandalye, sehpa, tabure, abajur, kıyafet, tablo ve daha birçok şey. Herşeyden onlarca var, üstüste yığılmış bir şekilde. Sanki kafanıza yıkılacakmış gibi. Aradan seçip zevkinize uygun olanı bulmanız gerekiyor. Kimisinin bir çekmecesi eksik, kimisi kırık dökük. Ama karar verirseniz sahibi eksik parçaları bulup yeniliyor :) Fiyatları diğer mobilyacılara nazaran çok uygun. Yine de sıkı pazarlık yapın. Son zamanlarda yüksek fiyat söylemeye başladılar.



ÇİÇEKÇİLER, AKSESUAR & MUTFAK EŞYALARI


Hongqiao Flower Market

Hongjing Caddesi 718

İsminden de anlaşılacağı gibi burası aslında çiçek pazarı. Orkideler, güller, lilyumlar ve daha onlarcası girişte muhteşem güzellikteki kokusu ve görüntüsüyle sizleri karşılayacak. Çiçek marketinin dar yollarında ilerledikçe ihraç fazlası ev aksesuarları, mutfak eşyaları, tablolar, mobilyaların satıldığı birçok mağaza sizi adeta büyüleyecek.


Eğer yılbaşı öncesi giderseniz yılbaşı ağaçları, süsleri, noel babalar ve tüm yılbaşı aksesuarlarını yakalama şansınız olur. Aynı durum cadılar bayramı, Çin yeni yılı, Paskalya öncesinde de geçerli. 


Buradaki fiyat aralıkları ise şöyle. Çiçekler için orkideler 15-20, lilyumlar 8-10 RMB arası. Aranjmanlar 30 RMB'den başlıyor.


Yılbaşı ağaçları 100, süsleri ise 10 RMB'den başlıyor. Tabaklar, bardaklar 10-15 RMB'den başlıyor. 


Shanghai bayanlarının favorisi mücevher dolabı 3000 RMB ile her zaman popüler :)


Changshou Flower Market

Changshou Caddesi 1148

Burası kocaman bir çiçek pazarı. Mis kokulular, yapaylar hepsi var. Hatta arka kısmında toptan çiçek satışı bile yapılıyor. Hongqiao Flower Market kadar olmasa da birçok aksesuar satan mağaza var. Gidip görmeye değer!


Zen Life Store

Dongping Caddesi 7
Xingye Caddesi 118

Klasik ve modern tarzda seramik ve porselen tabak, bardak, fincan ve aksesuarların satıldığı bu muhteşem mağazaya gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Zevkinize göre birçok şey bulacağınıza eminim.


Spin Ceramics

Kangding Caddesi 360

Zen Life'ın birbirinden renkli porselenlerinin aksine burada beyaz renk ağırlıklı. Sake takımları, servis tabakları ve birbirinden şık birçok aksesuar arasında seçim yapmak çok zor.


HEC

Aomen Caddesi 345

Otel Ekipmanları Mağazası burası. Otelcilerin, restoran ve cafe sahiplerinin ilk adresi. Ama eğer sizde yemek yapmaya meraklıysanız burada ilginizi çekecek birçok şey çok uygun fiyata satılıyor. Burada Paşabahçe'nin ürünleri de satılıyor. Hatta son gidişimde ince belli çay bardağı bile satıyorlardı :)


Başka neler mi var. Beyaz renk ağırlıklı her çeşit tabak, bardak, kadeh, çatal bıçak takımları, tencere, tavalar, pastacılık aksesuarları vb. Hatta restoranlarda kullanılan fırınlar, dolaplar ve aklınıza gelen herşey satılıyor bu kocaman dükkanda.



FOTOĞRAF EKİPMANLARI


Fotoğraf Ekipmanları Merkezi
Luban Caddesi 288

Her marka fotoğraf makinasından kameraya, objektiften hafıza kartlarına ne arasanız var burada. Hatta fotoğraf stüdyolarında kullanılan ışıkları, kutuları, yansıtıcıları uygun fiyatlarla burada bulabiliriniz.


3 bloktan oluşan merkezin A ve C bloğunda fotoğraf makinası ve aksesuarları satılıyor. B blokta ise fotoğraf albümler, çerçeveler satılıyor. Burada her türlü kağıda ve kanvasa baskı yaptırabilirsiniz.



IŞIKLANDIRMA MARKETLERİ


İsimlerini bilmiyorum ama ilk marketin adresi Tianlin Dong Caddesi 285. Puxi'deki IKEA'nın hemen yan sokağı. Burada aklınıza gelebilecek her çeşit ampul, lamba, abajur ve ışıklandırma ile ilgili herşey satılıyor.

Benzer ürünlerin satıldığı ikinci çok katlı mağaza ise Liu Ying Caddesi 135 numarada. Burası Çinliler için bir numaralı yer. Ama eskisi gibi büyük değil artık. Herhangi bir ürün almadığım için ne yazık ki fiyatlar hakkında çok bilgim yok. Çoğu ürünün üzerinde fiyat etiketi var. Ama siz yine de pazarlık yapın!

KUAFÖR MALZEMELERİNİN SATILDIĞI CADDE

Guangdong Caddesi
Caddenin herhangi bir numarası yok çünkü cadde boyunca yer alan irili ufaklı mağazalarda çeşit çeşit taraklar, fırçalar, manikür aletleri, makyaj malzemeleri, rengarenk ojeler ve kuaförünüzün, manikürcünüzün kullandığı aletlerin binbir türlü çeşidini burada göreceksiniz.

5-10 RMB'ye törpü, 20-30 RMB'ye oje alabilirsiniz. Gerisi sizin pazarlık gücünüze kalmış :)

KİTAPÇILAR

Fuzhou Caddesi
Shanghai'ın en meşhur kitapçılar sokağı burası. Çince kitaplar ağırlıklı olmak üzere İngilizce kitaplarının da satıldığı birçok çok katlı kitapçılar bulunuyor bu caddede.

Kitapçıların yanı sıra resim malzemelerinin de satıldığı kırtasiyeler de var.

Eğer siz de benim gibi kitap kokusunu ve renkli kalemlerin dünyasını seviyorsanız buraya göz atmanızı öneririm. 

HERŞEYİN SATILDIĞI YER 


Qing fang upholstery bedding and fabric market
Cao'an Caddesi 1618

İsmi her ne kadar döşemelik kumaş marketi olsa da bu çok katlı devasal yerde ne ararsanız var. Perdelik kumaşınızı seçip istediğiniz ölçüde diktirebilirsiniz. Veya koltuk kumaşınızı buradan alabilirsiniz. Seçtiğiniz kumaştan nevresim takımı diktirip ipek yorgan ve yastık alabilirsiniz. Giriş katında aksesuar, üst katlarda ayakkabıdan Çin yemek takımına birçok şey satılıyor. Ama bana göre burada satılan ürünler çok da iyi kaliteli değil. Tabii karar yine de sizin! :)



YU YUAN

Fuyou Caddesi 225
Yu Yuan Çince de Yu Bahçesi demek. Aslında burası Shanghai'ın en meşhur turistik alanı. Çinde olduğunuzu hissedebileceğiniz tek adres burası Shanghai'da. Yüzlerce turistik eşyanın satıldığı mağazaların arasında Yu Bahçesi ve bir tapınak bulunuyor. Bahçeyi ve tapınağı gezdikten sonra hediyelik eşya satın alıp meşhur Çin mantısından veya makarnasından yiyebilirsiniz. Ama şunu belirteyim burada satılan birçok ürünü fake markette çok daha uygun fiyata alabilirsiniz.

İşte turistlerin merakla gezdiği bu gösterişli alanın arkasında kalan Fuyou Caddesinde yüzlerce mağazanın bulunduğu çok katlı binalar var. Bu mağazalarda ne ararsanız var. Çanta, kıyafet, ayakkabı, terlik, takı, kalem, defter, aksesuar ve aklınıza gelen herşey. 



TUHAFİYE

Renmin Caddesi 388 
İğne, iplik, kurdele, makas, çıtçıt, mezura, düğme, dantel, kumaş vs arıyorsanız burası doğru adres. 

İlk iki katında birçok küçük tuhafiye var. Üst katlarda ise çanta, cüzdan satılıyor. Bana soracak olursanız ilk iki kattan yukarıya çıkmaya hiç değmez. Ben her gittiğimde o küçücük mağazaların içinde kendimi kaybediyorum :)


TAIKANG CADDESİ

Taikang Caddesi 210
Shanghai'ya geldiğimiz ilk yılburası birbirini kesen 6-7 caddeden oluşuyordu. Sanat galerileri, aksesuar ve kıyafet satan mağazalar, kafe ve restoranlar vardı.

Şimdi ise hangi caddeyi gezip hangisini gezmediğinizi unutuyorsunuz. Ben her gidişimde yeni bir cadde keşfediyorum :) Minicik dükkanlarda çok şey satılıyor. Yine aynı şeyi yazıcam ama aklınıza ne gelirse :) Tablo, kıyafet, ev aksesuarı, takı, telefon kılıfları, seramik tabaklar, halı, yastık kılıfı ve daha birçoğu.

Daracık caddelerde dolaşırken sanki Shanghai'dan çıkıp başka bir yere gittiğinizi hissedeceksiniz. :)


ÇOCUK KIYAFET, AKSESUAR ve OYUNCAK MARKETİ

Puan Caddesi 10
Burada 0'dan her yaşa kadar ama ağırlıklı olarak bebek ve çocuklar için her türlü kıyafet, ayakkabı, çanta, oyuncak, toka, takı, kırtasiye malzemeleri satılıyor.

Market yemyeşil bir parkın altında buluyor. Arabayla giderseniz yanındaki otoparka parkedip içerden giriş yapabilirsiniz. Veya çift katlı gezi otobüslerinin yanında yer alan 2 ayrı kapıdan giriş yapabilirsiniz.

İhraç ürünlerinin de satıldığı bu renkli markette fiyatlarda farklılık gösteriyor. Aynı ürünü 50 RMB'ye de satan var 80 RMB'ye de. Burada da pazarlık şart!



Shanghai'daki yaşam hızı inanılmaz. Her hafta gittiğiniz favori restoranınızın yerine bir hafta sonra bambaşka bir mağazanın açılmasına veya yerinde aniden bir inşaatın başlamasına şaşırmamak lazım. Bu yüzden her gün yeni bir yer keşfedebilirsiniz. 

Keşfedin ve bu güzel şehrin keyfini çıkartın.

Sevgiler!

Göksu












4 yorum:

  1. Merhaba,
    Cok guzel bir yazi olmus elinize saglik.. Sangay Rehberi'nde (kaynak gostererek) alintilamamin bir mahsuru var midir? :)

    YanıtlaSil
  2. Sayın dincerm teşekkür ederim.

    Sangay Rehberi'nde yayınlayabilirsiniz. Kaynak göstereceğiniz için teşekkür ederim.

    Göksu

    YanıtlaSil
  3. çok faydalı bir post olmus cok tesekkürler!

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim 🙏☺️

    YanıtlaSil