5 Kasım 2012 Pazartesi

Ispanaklı Kiş

İşte size muhteşem bir ıspanaklı kiş tarifi. Hem de sandığınız kadar zor değil ;)

1,5 su bardağı un, 70 gram tereyağı, iyice çırpılmış bir yumurta, 3-4 yemek kaşığı soğuk su, yarım çay kaşığı tuzu bir kapta karıştırıp, yoğurup, streç filme sarıp buzdolabına kaldırıyoruz. Poğaça veya ekmek hamuru gibi olmuyor kiş hamuru, parça parça birbirinden ayrık bir hamur oluyor.

Hamurumuz dolapta beklerken orta boy soğanı minik minik doğrayıp biraz zeytinyağı döktüğümüz tencerede hafif çeviriyoruz. Sonra yarım kilo ıspanağı ekleyip biraz tuz, karabiber ve çok az sıcak su ekleyip pişiriyoruz. Ispanak soğuduktan sonra bir çay bardağı krema (isterseniz daha çok ekleyebilirsiniz), kaşar peyniri, çedar peyniri, gouda,... hangisini seviyorsanız rendelenmiş peynir ve iyice çırpılmış 1 yumurtayı ekleyip karıştıyoruz. Kişimizin iç malzemesi de hazır :) Şimdi sıra fırına vermeden önceki son aşamada :)

Hamuru en az yarım saat buzdolabında bekletmemiz lazım. Ben hamuru sabahtan hazırladım akşamüzeri pişirdim. Yani daha uzunda bekletebilirsiniz. Daha sonra yaklaşık 25 cm lik bir tart kalıbının otasına hamuru koyuyoruz. Parça parça kenarlardan başlayarak hamuru tart kalıbına yayıyoruz. Yemek kaşığının tersiyle hamuru düzleştirebilirsiniz. Bir çatalla hamura delikler açıp üzerine yağlı kağıt seriyoruz. 



Evde kuru bakliyat ne varsa bir avuç kurufasülye (Küçük bir kavanoz içerisinde ben bir avuç kurufasülye saklıyorum. Ne zaman kiş veya tart yapsam kullanıyorum.) veya nohutu hamurun kabarmaması için yağlı kağıdın üzerine koyup önceden 180 derece ısıttığımız fırında 10 dakika pişiriyoruz sonra kağıdı ve bakliyatları alıp tekrar fırına koyuyoruz kalıbımızı. Bu sefer 5 dakika aynı ısıda bakliyatsız pişiriyoruz. Pişen hamurumuzu fırından çıkartıp içine hazırladığımız ıspanağımızı döküyoruz. 

                                               Pişmeden önceki hali



180 derecede fırında yaklaşık yarım saat, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Ben kalıbın içinde soğutuyorum ve aynı gün servis yapıyorum. Ispanak olduğu için bekletmeyi çok sevmiyorum.

                                                    Bu da sonraki hali :)



İsterseniz ıspanak yerine kabak veya domates de koyabilirsiniz. Tamamen zevkinize kalmış.

Afiyet olsun!

Göksu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder