6 Kasım 2012 Salı

Elmalı tart

Ispanaklı kişten sonra sıra elmalı tartda :)

Elmalı tart yapmaya ve yemeye doyamıyorum. Aslında içinde elma ve tarçın olan bütün tatlılar çok hoşuma gidiyor ama bunun hem görünümü çok güzel hem de tadı.

İşte yapılışı...

Orta boy 5 adet elmanın kabuklarını soyup ince dilimliyoruz. Büyük bir boy tavayı ısıtıp içine bir tatlı kaşığı dolusu tereyağ koyuyoruz. Tereyağ eriyince elmaları içine atıyoruz. Üzerine arzu ettiğiniz kadar (ben her elma için bir yemek kaşığı koyuyorum) şeker koyup elmaları pişiriyoruz. Ben içine 1-2 tatlı kaşığı kadar limon suyuda sıkıyorum. Elmalar piştikten sonra (minimum yarım saat pişiriyorum. Çok hafif diri bırakıyorum elmaları.Çünkü daha fırında da pişecekler) üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyip karıştırıyorum. Soğumaya bırakıyorum. Tabii etrafa muhteşem bir koku yayılıyor. Bayılıyorum! :)

300 gram un, 180 gram tereyağ (soğuk ve küçük parçalara kesilmiş olacak), yarım çay kaşığı tuz ve 4-5 kaşık soğuk suyu karıştırıp hamuru hazırlıyoruz. 



25 cm çapındaki tart kalıbına açtığımız hamuru yayıp, kenarlarını kesip (oklavayla tart kalıbın üzerinden geçerseniz düzgünce kesiliyor) düzeltiyoruz. Çatalla delikler açıp, streç fimle kapatıp 15 dakika buzlukta bekletiyoruz. İsterseniz daha uzun süre buzdolabında bekletebilirsiniz. 



Önceden 180 derece ısıttığım fırında tart hamurunu üzerine yağlı kağıt ve kurufasülye koyarak yaklaşık 10 dakika, 10 dakikanın sonunda yağlı kağıt ve kurufasülyeyi alarak 5 dakika daha pişiriyorum. 



Toplam 15 dakikanın sonunda fırından çıkartıp içine elmaları düzgün bir şekil vermeye çalışarak kalıba yayıyorum. Sonra yine 180 derece sıcak olan fırınıma geri koyuyorum. Elmaların üzeri kızarana kadar pişiriyorum. Dikkat edin yanmasınlar! :)



Ve işte sonuç bu!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder