5 Kasım 2013 Salı

Budapeşte

Biliyorum yine araya çoook uzun zaman girdi bloğuma yazamayalı. Ama ülke değiştirmek hatta ve hatta kıta değiştirmek hiç de öyle kolay değil. Yeni ev, yeni dil (hergün sayfalarca ödevle eve geliyorum!), yeni arkadaşlıklar, kısacası yeni bir hayat. İşte tam bunların arasında çok sevdiğim bloğuma ne yazık ki istediğim vakti ayıramıyorum.

Ama bugün çok kararlıyım :) Ve işte karşınızda Ağustos ayında gittiğimiz Budapeşte...

Ve sonunda Avrupa'nın en gözde 3 şehrinin büyüsünü de yaşadık. Viyana, Prag ve Budapeşte. Gerçi Viyana biraz daha uzun zamanlı ;)

Herkes birisini seçiyor en güzeli diye. Aslında çevremdekiler hep Viyana en güzeli diyor. Bana göre ise hepsinin farklı bir güzelliği var. Viyana hepsinin içerisinde en iyi korunmuş olanı. Şehrin merkezi açık hava müze gibi. Saraylar, müzeler, kiliseler, bahçeler... Binaların işlemeleri, ihtişamı ise nefes kesici. Çoğunu krema kaplı pastalara benzetiyorum. :)


Prag daha küçük Viyana'ya göre. Bu sebeple de şehri gezmek, dolaşmak çok rahat. Tarihin ruhunu şehrin daracık sokaklarda hissetmek de ayrıca çok keyifli.


Ve gelelim Budapeşte'teye. İlk izlenimim bu üçlü içerisinde Budapeşte'nin son sırada olduğuydu. Ama akşam olunca fikrim değişti. Budapeşte meğer akşamı bekliyormuş tüm ruhunu gözler önüne sermek için. Şehrin mükemmel ışıklandırması gündüz gördüğünüz hüzünlü görüntüyü silip bambaşka bir boyuta taşıyor sizi.


1 haftanız varsa Viyana, Prag, Budapeşte turuna öncelik verin derim ;) Buraya göz atabilirsiniz http://www.egzotiktatil.com/budapesteviyanaprag--turu-7-gece-thy-ile/60/tur_detay.aspx


Ve gelelim Budapeşte'ye...


Budapeşte ismini Tuna nehrinin kıyılarında bulunan Buda ve Pest'den alıyor. 1873 yılında bu iki önemli şehir birleşerek Macaristan'ın en önemli politik, kültürel ve ticari şehri konumuna gelmiş.


Budapeşte'de de aynen Prag'da olduğu gibi Inter Continental Oteli'nde kaldık. Her iki şehir için de bu oteli tavsiye ediyorum. Hem şehir merkezine yakınlığı hem de şehrin tüm güzelliğini odanızdan rahatça görebilmeniz ve tabii ki servis kalitesi açısından çok iyi bir seçim olacak. Eğer nehir manzaralı odada kalırsanız şehrin tüm güzelliği tatiliniz boyunca gözünüzün önünden hiç ayrılmayacak.


Şehrin trafiğe kapalı alışveriş caddesi Vaci Utca otele 2 dakikalık yürüme mesafesinde.




Ama bence Vaci Utca'da fazla vakit harcamayın. Çünkü Budapeşte'de gezecek çok yer var.



İlk sırada yanyana bulunan ve müthiş manzarası bulunan Buda Kalesi, Balıkçılar Kulesi ve Mathias Kilisesi var. 

                                                 
 Buda Kalesi







                                                                Mathias Kilisesi



Balıkçılar Kulesi


Balıkçılar Kulesi'nden Peşte manzarası & biz :)




Mathias Kilise'nin içi








Buda Kalesi'nin çevresindeki sokaklardan birinin ismi "Kemal Atatürk". Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ümüzün ismini Budapeşte'de görmek bana büyük mutluluk verdi. Ne mutlu bize ki ülkemizden kilometrelerce uzakta bile tanınan ve adı bir başkentin en önemli caddelerinden birine verilen liderimiz var.






                    Yine aynı yakada bulunan Citadella'dan Budapeşte'yi seyredebilirsiniz. 



                                                             Citadella


                                                        Citadella'dan Budapeşte...




Şehrin diğer yakasına geçiş için Zincirli Köprü veya Erzsebet Köprüsü en meşhur iki seçenek.



                     Buda Kalesi'ne çıkılan finikülerden Zincirli Köprü ve Peşte manzarası









          Erzsebet Köprüsü





Parlamento Binası'da tüm ihtişamıyla görülmeye değer.




Andrassy Caddesi'nden Kahramanlar Meydanı'na doğru giderken görecek çok şey var. En başta Opera binası.








Bu uzun caddenin sonunda Kahramanlar Meydanı. Meydanın arkasında bulunan park özellikle çocuklu aileler için keyifli aktivitelere sahip. 







Biz 3 güne bunları ve hatta daha fazlasını sığdırdık. Size de şimdiden keyifli bir tatil diliyorum.

Sevgiler,

Göksu