6 Kasım 2012 Salı

Elmalı tart

Ispanaklı kişten sonra sıra elmalı tartda :)

Elmalı tart yapmaya ve yemeye doyamıyorum. Aslında içinde elma ve tarçın olan bütün tatlılar çok hoşuma gidiyor ama bunun hem görünümü çok güzel hem de tadı.

İşte yapılışı...

Orta boy 5 adet elmanın kabuklarını soyup ince dilimliyoruz. Büyük bir boy tavayı ısıtıp içine bir tatlı kaşığı dolusu tereyağ koyuyoruz. Tereyağ eriyince elmaları içine atıyoruz. Üzerine arzu ettiğiniz kadar (ben her elma için bir yemek kaşığı koyuyorum) şeker koyup elmaları pişiriyoruz. Ben içine 1-2 tatlı kaşığı kadar limon suyuda sıkıyorum. Elmalar piştikten sonra (minimum yarım saat pişiriyorum. Çok hafif diri bırakıyorum elmaları.Çünkü daha fırında da pişecekler) üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyip karıştırıyorum. Soğumaya bırakıyorum. Tabii etrafa muhteşem bir koku yayılıyor. Bayılıyorum! :)

300 gram un, 180 gram tereyağ (soğuk ve küçük parçalara kesilmiş olacak), yarım çay kaşığı tuz ve 4-5 kaşık soğuk suyu karıştırıp hamuru hazırlıyoruz. 



25 cm çapındaki tart kalıbına açtığımız hamuru yayıp, kenarlarını kesip (oklavayla tart kalıbın üzerinden geçerseniz düzgünce kesiliyor) düzeltiyoruz. Çatalla delikler açıp, streç fimle kapatıp 15 dakika buzlukta bekletiyoruz. İsterseniz daha uzun süre buzdolabında bekletebilirsiniz. 



Önceden 180 derece ısıttığım fırında tart hamurunu üzerine yağlı kağıt ve kurufasülye koyarak yaklaşık 10 dakika, 10 dakikanın sonunda yağlı kağıt ve kurufasülyeyi alarak 5 dakika daha pişiriyorum. 



Toplam 15 dakikanın sonunda fırından çıkartıp içine elmaları düzgün bir şekil vermeye çalışarak kalıba yayıyorum. Sonra yine 180 derece sıcak olan fırınıma geri koyuyorum. Elmaların üzeri kızarana kadar pişiriyorum. Dikkat edin yanmasınlar! :)



Ve işte sonuç bu!


5 Kasım 2012 Pazartesi

Ispanaklı Kiş

İşte size muhteşem bir ıspanaklı kiş tarifi. Hem de sandığınız kadar zor değil ;)

1,5 su bardağı un, 70 gram tereyağı, iyice çırpılmış bir yumurta, 3-4 yemek kaşığı soğuk su, yarım çay kaşığı tuzu bir kapta karıştırıp, yoğurup, streç filme sarıp buzdolabına kaldırıyoruz. Poğaça veya ekmek hamuru gibi olmuyor kiş hamuru, parça parça birbirinden ayrık bir hamur oluyor.

Hamurumuz dolapta beklerken orta boy soğanı minik minik doğrayıp biraz zeytinyağı döktüğümüz tencerede hafif çeviriyoruz. Sonra yarım kilo ıspanağı ekleyip biraz tuz, karabiber ve çok az sıcak su ekleyip pişiriyoruz. Ispanak soğuduktan sonra bir çay bardağı krema (isterseniz daha çok ekleyebilirsiniz), kaşar peyniri, çedar peyniri, gouda,... hangisini seviyorsanız rendelenmiş peynir ve iyice çırpılmış 1 yumurtayı ekleyip karıştıyoruz. Kişimizin iç malzemesi de hazır :) Şimdi sıra fırına vermeden önceki son aşamada :)

Hamuru en az yarım saat buzdolabında bekletmemiz lazım. Ben hamuru sabahtan hazırladım akşamüzeri pişirdim. Yani daha uzunda bekletebilirsiniz. Daha sonra yaklaşık 25 cm lik bir tart kalıbının otasına hamuru koyuyoruz. Parça parça kenarlardan başlayarak hamuru tart kalıbına yayıyoruz. Yemek kaşığının tersiyle hamuru düzleştirebilirsiniz. Bir çatalla hamura delikler açıp üzerine yağlı kağıt seriyoruz. 



Evde kuru bakliyat ne varsa bir avuç kurufasülye (Küçük bir kavanoz içerisinde ben bir avuç kurufasülye saklıyorum. Ne zaman kiş veya tart yapsam kullanıyorum.) veya nohutu hamurun kabarmaması için yağlı kağıdın üzerine koyup önceden 180 derece ısıttığımız fırında 10 dakika pişiriyoruz sonra kağıdı ve bakliyatları alıp tekrar fırına koyuyoruz kalıbımızı. Bu sefer 5 dakika aynı ısıda bakliyatsız pişiriyoruz. Pişen hamurumuzu fırından çıkartıp içine hazırladığımız ıspanağımızı döküyoruz. 

                                               Pişmeden önceki hali



180 derecede fırında yaklaşık yarım saat, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Ben kalıbın içinde soğutuyorum ve aynı gün servis yapıyorum. Ispanak olduğu için bekletmeyi çok sevmiyorum.

                                                    Bu da sonraki hali :)



İsterseniz ıspanak yerine kabak veya domates de koyabilirsiniz. Tamamen zevkinize kalmış.

Afiyet olsun!

Göksu